Wangfujing Shopping Street






   Okay, nak share jugak tentang Wangfujing! Wangfujing juga merupakan salah satu tempat yang menjadi tumpuan pelancong di Beijing. Selain daripada duduk berehat di bilik pada weekend, sis memang tak boleh duduk diam lah. Manakan tidak, hari Jumaat kelas habis pukul 12 tengah hari, jadi petang tu macam ada la masa juga kalau nak siapkan kerja sekolah ke apa ke. Sabtu, Ahad memang ada peluang nak pergi menjelajah Beijing tu *ewah*. Ni kalau ada mood lah, kalau mood tu macam nak duduk bilik, duduk bilik je lah. 


   

   Wangfujing? Erm, masa hari kejadian sis pergi dengan seorang kawan, Afni namanya. Waktu tu memang tak merancang nak ke Wangfujing. Payah jugak la nak buat keputusan sebab semua tempat femes terdekat dengan Beiwai macam dah pergi (mungkin). Jadi, kami decided pergi Wangfujing. Sebelum pergi memang tak search pun Wangfujing tu macam mana, yang tahu orang-orang kata situ femes dengan shopping street. 


   Cara pergi ke sana? Yeah, soalan wajib. Ceritanya, kami gerak dari kawasan kampus kami. Di situ ada subway station; Weigongcun (Line 4). Paling convenient sekali naik subway. Bukan setakat murah, tapi pantas. Ceh. Jalan kaki dari kawasan asrama ke Weigongcun Subway ambik masa 15 minit; jalan lenggang-kangkung. Kalau boleh laju sikit, 10 minit kot tapi memang penat giler lah kalau nak jalan kaki ke sana. Peh! Disebabkan kami dah ada basikal letrik, naik la basikal letrik, park basikal kat Weigongcun (caj 1 yuan sehari). Jadi, tak lenguh, tak penat, naik basikal pulak mungkin tak sampai 5 minit, ceh.


Caranya ialah naik subway line 4 (akan melalui 8 stesen termasuk Xidan). Turun di Xidan. Tukar stesen, naik line 1. Kemudian akan melalui 3 stesen dan berhentilah di Wangfujing! Sampai! Seronok giler naik subway ni, mudah pulak tu. Mudah sangat :) Peta subway mudah nak dibaca, apps untuk subway pun ada. Lagi mudah. Kalau tak tahu sangat, boleh tanya pekerja subway. Mak cik, pak cik, abang, kakak yang kerja tu baik je. InshaAllah soalan akan dijawab. Ini cerita naik subway. Nak naik teksi pun boleh. 








   Ada apa dekat Wangfujing? Erm, ada apa ye. Masa dah sampai dekat Wangfujing tu kami salah keluar pintu, kena jalan seberang jalan balik sebab nampak dekat seberang macam ramai-ramai orang je. Mungkin dekat situ. Haaa :) Bila dah sampai, peh! Tersenyum. Akhirnya sampai lah dekat Wangfujing. Dekat situ, banyak lah kedai-kedai barangan berjenama, kiteorang masuk keluar balik je. Acah sangat. Duit bukan ada pun. Memang dekat situ jalan lebar, ramai orang; bukan Chinese je, foreigners pun ramai. 


   Yang paling syok, kami masuk satu tempat ni yang memang awesome lah! Ala-ala tempat beli-barang, cuci-cuci mata di Qianmen. Dekat situ memang ada banyak dijual makanan eksotik! Sebagai contoh, kala jengking, lipan, star fish, ular dan sebagainya. Orang makan tau benda alah tu! Alahhh, aku telan air liur je. Pelbagai jenis makanan dijual tau! Memang banyak tapi memang idokler kami nak makan. Seb baik tak terasa lapar sangat waktu tu. Selain daripada makanan yang unik lagi menyelerakan tekak bagi penggemar-penggemar makanan pelik, ada juga banyak dijual barangan cenderahati yang memang nampak dari China (paham eh). Memang syok lah, kami jalan habis satu tempat tu masuk keluar, masuk keluar. 






   Sebagai mengalas perut pada hari itu, air Coco lah yang menjadi minuman favorite, ewah.  Ada je restoran halal berdekatan tapi belum masanya lagi aku nak pergi. Kalau pergi pada waktu malam, kelihatannya lebih menarik, mungkin lah. Tak pernah pergi lagi, mungkin satu hari nanti :)



Comments

Popular posts from this blog

Buat Apa Selepas SPM?

Temuduga IPG : Sejarah 2015

Kau Belajar dekat China ?!?