Posts

Showing posts from May, 2015

Buat Apa Selepas SPM?

Image
Jyeah! Topik yang agak cliche mungkin. Walaupun begitu, boleh dikatakan penting juga sebenarnya kerana selepas SPM, bukanlah satu fasa untuk bermain-main lagi. Maksud saya, betul-betul selepas SPM iaitu waktu selepas mendapat result dan sebelum menyambung pelajaran.



"Lepas SPM nak kerja lah."
"Lepas SPM nak bercuti."
"Nak qada' tidur sepuas-puasnya!!!"

   Antara dialog yang selalu dilontarkan, tapi tahu atau tidak tempoh nak sambung belajar itu 6 BULAN? Lama tu. Kalau nak kerja, okay, pergi lah, tapi ada 'kerja rumah' yang kita kena buat melainkan awak ni top student, ada rezeki lain, awak dah sambung belajar bermula pada bulan Januari ke, Februari ke.


Apa kerja rumah tu?


   Selepas SPM, bukanlah fasa untuk mak abah kita yang memilih tempat kita belajar, bukanlah mereka yang sibuk-sibuk untuk kita (mereka akan terlibat sekali tapi fasa ini sangat penting untuk kita sendiri pun ambil berat). Kita yang kena bertindak sendiri. 

   Selepas SPM, banyak…