Thursday, 31 December 2015

Review 2015 : Eh ?




   Eh? Nak throwback kah? Sebelum nak move on, kita rehat dan rawat dulu sikit. Tak kan menonong-nonong saja meredah tanpa tujuan, tanpa sedikit pun kita toleh sekejap ke belakang, bukan? 

   Of course, dalam setahun ini banyak sangat benda yang telah terjadi. Banyak! Tahun 2015 ini tak setiap hari-harinya saya isi dengan baik *menyesal*. Sebab lepas SPM tahap mereputsssss tu ergh, memang teruk. Andailah bisa aku undur masa *ayat orang menyesal*.



   Tak apa, selagi Allah masih bagi hayat, masih bagi peluang untuk bangun daripada tidur dan bernafas; maknanya masih ada lagi kerja yang kita tidak settle lagi. Sama juga seperti anda. Masih diberikan peluang untuk bernafas, masih diberikan peluang untuk hidup selepas mati sekejap; tanda ada banyak lagi kerja, ada banyak lagi hak-hak yang tidak tertunai lagi. Jadi, ayuh lah! Kita selesaikan :)


   Semakin meningkat dewasa kita, semakin besar tanggungjawab *ayat deep ni*. Umur dah nak masuk 19 tahun ini pun masih terkial-kial lagi hendak mencari tujuan hidup. Serius! Tapinya, nak cakap dekat sini; tidak menjadi alasan untuk kita selidik balik dan berfikir untuk perkara yang kemungkinan akan dilakukan untuk hari ini, esok, lusa, minggu depan, bulan depan, beberapa tahun yang akan datang nanti. Kita belajar tiap-tiap hari, jadi menjadi tanggungjawab kita untuk berfikir atas kesemua nikmat, semua hints yang Allah bagi; lagi-lagi kita ini hamba yang kadang sedar, kadang tak sedar kita buat salah, kita dah buat dosa; tapi masih lagi sombong dengan Tuhan. Biar mula dengan langkah kecil. Dari permulaan yang orang kata mustahil itu, boleh jadi satu impak besar dalam kehidupan! 



   Dalam apa-apa perkara yang kita buat dalam hidup, biarpun harapan senipis kulit bawang; kita settle segala urusan kita dengan Allah. Menangis teresak-esaknya kita, stress tahap kepala nak meletup pun; ingat! Semua itu namanya ujian. UJIAN. Menangislah nak menangis, Allah mahu lihat tahap kebergantungan kita terhadap Dia. Yakinlah, pegang dengan kata-kata Allah; segala bentuk ujian yang datang itu tidak lebih daripada upaya kita untuk mengatasi ujian itu cumanya cara kita untuk menghadapi ujian itu; bagaimanakah? Dekat sini lah kita serahkan semua dekat Allah; lepas kita dah sampai tahap  menggelupur penat cuba untuk bereskan masalah. InshaAllah, Allah tolong kita, Allah kan sayang kita :)



   Okay, cukup sampai sini. Final exam dua hari lagi! 9 hari lagi sis nak ucap, "Assalamualaikum Malaysiaaaaaaa...". Tak sabarnya nak balik Kuantan :)



Wednesday, 16 December 2015

Beijing 1.0




   Alhamdulillah, masih lagi hidup dalam nikmat Iman dan Islam :) Macam dah lama tak menulis woi ! Fuhhhhhhh ...

   Aku checked balik post sebelum ni, last cerita Beijing pasal main salji kot. Adoi, macam budak-budak, but aku nak jugak lah cerita serba-sedikit pasal Beijing. Haaa, why Beijing? Why? 为什么?Haaa, sebab aku duduk kat Beijing, jadi aku bukak lah sedikit cerita pasal Beijing.



   Bismillahhirrahmaanirrahiim :) Okay, jujur lah aku cakap, sebelum aku ke China, apa yang aku bayangkan dalam kepala ni pasal China lagi-lagi Beijing; bangunan tinggi-tinggi, banyak shopping complex, penduduk yang ramai tapi still tak boleh nak bayangkan yang sebenar-benarnya *yelah, tak pernah sampai sini lagi* Sekali dah sampai; rupanya begini~ Rupanya begitu. Benda pelik yang pertama, naik bas pintu belah erk, kanan. Ye lah, dekat Malaysia naik belah kiri. Ye dok~ Sampai dekat 宿舍楼 (bangunan asrama) rasa aneh gitu. Ye lah macam tak percaya lagi. 


   Aku pernah terfikir, kecik-kecik dulu, "Ada ke sim card yang pabila kita call orang, kredit orang tu ditarik sekali..." Serius, aku pernah terfikir kecik-kecik dulu and yessss ! Wujud ! Dekat China :) Tak tau lah pulak dekat negara lain pulak ek. Wujud rupanya, bila kita call orang, bukan kredit kita je ditarik, kredit orang tu pun ditarik jugak haaa... Itu satu. Pelan langganan dia pelik sikit, lebih kepada kredit aku ditarik setiap hari. Banyak jugak ah depa untung :P


   Dua; dekat sini tak perlu lesen nak tunggang motosikal. Ye lah, rakyat ramai. Selain tu, banyak digunakan basikal elektrik. Jaranglah nampak orang pakai topi keledar kecuali orang yang bawak motor besar tu, tapi 习惯 (xiguan/kebiasaan) dekat sini tak payah pakai takpe kot. InshaAllah selamat. Orang yang bawak motor, kereta, bas, lori dekat sini; walaupun kau berdiri 100 meter depan dia, dia dah hon awal-awal. Jadi, jangan nak terasa sangat kena hon~ Hehe, lama-lama biasa lah dihon. Peraturan dekat sini; andai kata kau bawak basikal, kau terlanggar orang. Orang tu terjatuh, jari terseliuh. Nak dijadikan cerita, dia yang jalan sambil main fon, kita pulak bawak penuh hemah tup tup muncul orang depan kita main fon tak sempat ngelak. Haaa, sekali dia saman kau beribu, kena bayauuu lah jawabnya. Nak tak nak pun. Kesimpulannya, kenderaan yang lebih besar akan disalahkan. 明白了? Faham?





   Tiga; aku nak cerita jugak kemajuan dekat China ni. Yang paling aku suka, teruja; subway weh! Subway! Dalam bahasa Cina, 地铁 (ditie). Dah menjadi kebiasaan jugak dekat sini naik subway selain daripada naik 公共汽车 (gonggongqiche/bas awam). Dekat sini, nak memudahkan kita naik bas dan ditie tu, ada kad untuk kita swipe nanti. Nak topup kad, topup dekat stesen ditie. Okay, apa kepentingan kad ni? Kenapa tak bayar pakai duit je? Haaa boleh je. Boleh jugak nak bayar pakai duit, tapi sebab duduk lama sini, nak mudah pakai kad. Swipe je. 


   Haaa nak cerita sikit. Ini merupakan satu benda yang diamalkan oleh rakyat China dekat sini; lagi-lagi rakyatnya sangat ramai. Jadi semua benda nak cepat, mudah, cermat. Kalau fikir balik, bas awam dekat Malaysia pun dah promote pakai kad. Macam syarikat Rapid. Aku sokong cadangan tu, sangat menyokong! Tidak lah timbul lagi masalah tak ada duit kecik lah, nak duit baki lah! Haaa, baik guna kad, tak ada lah kau nak nyusahkan drebar rapid tu korek besi tempat simpan duit tu nak bagi kau baki naik bas. Cukuplah drebar tu buat kerja dia sebagai drebar, bukan akauntan separuh masa. Pehhhh! Guna kad bukanlah satu benda yang menyusahkan tapi satu legasi kemajuan negara. Benda macam ni aku sokong. Bayangkanlah ramai nak naik rapid tuh, kan mudah, pantas kalau kita swipe je kad. Ok, aku menyatakan pendapat, tapi rasa ada duit singgit singgit tu banyak je, bayar je lah. Orang rasa susah sebab persoalan remeh selalu dipersoalkan; contohnya, "Eh kejap swipe kat depan, kejap swipe belakang, leceh ah!". "Eh, susah ah buat kad, kang hilang lah apa lah!" Amboih, itu semua alasan. Kata nak maju~ Kad tu memang lah, kita masuk ikut pintu depan swipe dulu. Nak turun, swipe lagi. Kalau nak tahu sebab, panjang pulak ceritanya, tapi memang macam tu lah. Mudah kan, apa yang susah~ Jadi, penggunaan kad rapid dekat Malaysia aku sokong sangatlah, lagi-lagi jenis naik bas sokmo. Tak jatuh standard pun naik bas awam :) Ye lah kan, MUNGKIN, MUNGKIN, mungkin sebab tu kad bas, pakai pun masa nak naik bas je. Dekat sini, kad tu naik bas, naik subway. Macam keguanaan seharian~ 


   Baru cerita pasal bas. Haaa panjang dah. Empat; kalau bab menjual beli dekat sini, ada kedai kita boleh tawar-menawar, ada kedai kita tak boleh nak menawar. Contoh; kedai runcit, rasa harga mahal semacam, haaa memang wajib tu, aku sendiri tawar-menawar. Mahal weh! Mentang dia tahu kita 留学生 (liuxuesheng/pelajar luar negara), banyak duit lah konon, dia letak harga tinggi. Tips dia, dia paksa kau beli, kau memang tak nak, lari je! Tak pun, kau nak beli, tapi dia letak harga tinggi, kau letak je harga yang orang cakap; memang padanlah dengan standard barang tu. Kalau dia tak bagi jugak harga tu ditawar dengan harga yang rendah tu, kau lari je lah! Kebanyakkannya, pak cik mak cik tu kejar balik, dia setuju je dengan harga kita dan akhirnya, kita dapat beli barang tu. Kadang depa letak harga tinggi sebab kita orang luar. Jadi, kena ada hati yang sado lah nak fight dengan peniaga sini. Kedai yang tak boleh ditawar, contohnya; kedai yang memang dia letak price tag, contoh pasar raya. Ahahahak k tak lawak :P 


   Haaa nak cerita harga barang dekat sini, woi tak semurah disangka! Tak murah woi~ Nak katanya; contoh dekat Pasaraya A harga roti RMB 2.99. Lepas tu kau pergi beli barang lain dekat Pasaraya B; pastu terperasan roti dekat situ RMB 7.99! Contoh lain; yogurt Pasaraya A RMB 8.89, dekat Pasaraya B RMB 7.99. Jangan terkejut! Memang macam itu. Tak ada pulak aku tengok pihak dia serbu-serbu kedai yang naik harga ke apa ke. Tapi kalau nak banding harga sesetengah barang tu, memang ada lah yang murah berbanding Malaysia. Memang ada yang murah tapi tak banyak kot ek. Lain tempat, lain harga. Jadi, pendapat aku lah, kalau tak explore habis Beijing ni, memang tak tau lah nak beli barang murah tu dekat mana. Lagi-lagi, makanan haaa~ Jadi, ada jugak lah benefits keluar jalan; bukan keluar saja je eh. Ni nak survive hidup sini jugak ni. Satu benda yang aku suka dekat sini jugak, depa dah terbiasa untuk bawa beg sendiri, maksud aku, depa tak guna plastik. Ada je orang yang minta plastik tapi tak ramai. Jadi, boleh lah dipraktikkan dari semasa ke semasa dekat Malaysia. Sampaikan kiteorang dekat sini, nak keluar beli barang, siap-siap bawak beg sendiri. Haaa... Kita try eh~ Dekat Malaysia ada je yang dah praktikkan untuk bawa beg sendiri, tapi biar semua :) Dalam troli tu biar tak nampak beg plastik langsung, cewah :P  Okay, next!


   Erm, apa lagi ek? Banyaklah kan. Ini baru 0.01 %. Dari sehari ke sehari memang banyak cerita kalau nak diceritakan. Akan nyusul kemudian hari, InshaAllah, dengan izin Allah lah :) Apa lagi haaa... Banyak! Lagi-lagi; newbie. Phewww~