Wednesday, 30 September 2015

1st Post: Minggu-minggu Pertama Beijing

Bismillahhirrahmanirrahim.






   Sudah bermula cuti untuk hari kebangsaan negara China selama seminggu, maka begitu banyaklah perancangan yang sangat pantas bermain di mindaku ini *ceh ayat*. Alhamdulillah, dah masuk hari ke-21 di Beijing dan dalam 21 hari ni banyak lah kenangannya. Bukan tak ada masa nak update blog cuma hal-hal berkaitan dengan internet ni yang membantutkan niat aku nak menulis.


   Saat pertama jejak di bumi Beijing ni aku ingat muka-muka seniors yang sambut kami ni dengan hasanah sekali. Sampai di Beijing dalam pukul 12 pagi camtu lah, dan mendarat dengan selamat alhamdulillah. Rasa teruja, giler kau tak teruja kan. Lagi-lagi minah kampung macam sis ni yang excited sangat naik kapal terbang. Dulu abah kerja TUDM pun tak pernah lagi lah naik kapal terbang ke, helikopter ke. K, sambung... Esok dan lusanya ada orientasi di kedutaan Malaysia dan sesungguhnya aku pun berasa seronok. Ceh, erm, seronoklah kot orientasi :P






   Bukan setakat belajar tentang kehidupan di Beijing serta bahasanya, aku pun masih belajar untuk menjadi seorang chef. Cehhh, kami dekat sini kena memasak. Amacam? Haaa, jadi semua orang akan merasa untuk memasak. Sedap tak sedap lain cerita. Oh lupa. Kami duduk dalam satu bangunan, namanya 六号楼 (liuhaolou). Bangunan ni khas untuk pelajar Malaysia sahaja. Alhamdulillah, kehidupan kami dekat sini aman dan harmoni. Amacam kelas mandarin setakat ni? Pehhh... Kalau dah nama belajar bahasa, mesti kena menghafal. Belajar benda lain pun mesti menghafal jugak tapi spesifiknya bahasa ni, cara nak hafal dia tu haruslah padu. Ceh... Bukan mudah nak menguasai sesuatu perkara. Pernah sekali dalam kelas, laoshi tak paham apa yang aku cakapkan, rupa-rupanya aku salah sebut intonasi JE. INTONASI JE.


   Jauh ke kelas dengan liuhaolou tu? Kalau jalan kaki dalam 15 minit kot. Eh macam lama je. Tak kot. Kalau naik basikal, laju sikit. Tujuan beli basikal tu pun senang, sebab nanti nak beli ikan, ayam, sayur; agak payah la kalau jalan kaki je. Amacam life dengan room mate? Hahak best weh. Room mate aku kontra dengan aku so kira serasi la tu, saling melengkapi. Kau makan minum sana cukup tak? Haaa weh, cukup sangat. Memasak sangat menjimatkan. Pehhh dappp weh masak sendiri. Kawan masakkan. Masak dengan seniors. Ada islamophobia ke kat sana? InshaAllah, tak ada. Muslim pun ramai je dekat sini. Sangat ramai. Alhamdulillah. Cuma aku rasa orang dekat sini teruja kut tengok orang-orang Malaysia dekat Beijing ni. Restoran halal banyak je dekat sini. Serius. Banyak. Pergilah mana-mana. Makan lah apa-apa. Eh tapikan sate dekat sini sedap giler weh. Serius! Sedap. Hakhak, ceh #sisover ah.



   Eh okay. Setakat ni sahaja writing random aku. Tak ada topik sangat. Rindu je nak menulis. Happy National Day China. Moga sentiasa bertambah ketamadunannya dan lebih awesome!

Tuesday, 1 September 2015

Sepantas Kilat : Maybank



Wowwww ! Majaz betul tajuk post kali ni cehhh... InshaAllah, Selasa minggu depan aku akan ke Beijing. Jadi, urusan bank pun aku kena bereskan minggu ni. Bank Simpanan Nasional tidak ada perbankan antarabangsa jadinya, aku harus buka akaun Maybank atau pun CIMB. I choose Maybank, ahahahak, why Maybank? Aku pun tak tau cehhh... 



Cerita hari ini, aku nak cerita sikitlah pasal urusan buka akaun baru. Mula-mula, aku ke Maybank di Jalan Beserah. Ambik nombor *of course* lepas tu, duduk, tak sampai seminit, nombor dipanggil. Orang-orang sebelum aku pun aku tengok macam cepat siap urusannya. Memang laju betul pekerja Maybank tu buat kerja, sup sap sup sap siap ! Haaaa... Jadi, tak sesak pun bank tu. Suka lah urusan macam ni *cehhhh*



Nak buat akaun Maybank, kena masuk RM 250, kau tau, aku transfer sendiri duit dalam CDM lepas tu, terus uruskan ATM Plus (perbankan antarabangsa) kat mesin ATM. Mudah kan? Pehhh, sekejap je, selesai ! 



Jadi, tercapailah matlamat aku untuk lihat urusan di bank sekejap amat! Cewahhh, kemudian ! Aku ke DIY weh terkejut jugak ! Selama ni dalam kepala otak aku, aku ingat DIY tu kedai untuk orang tukang-tukang ke, sebab dia punya simbol tu tukul :'D ahahahahak, sekali aku masuk, laaaaaa, macam gini rupanya kedai DIY. Cehhhh, kecoh je dia ni, gi DIY je pun, bukan pergi Sogo ke, Times Square ke... Heh, suka hati aku ler. Teruja, kau tau! Misi aku ialah mencari vacuum bag untuk memudahkan aku kemas barang-barang aku. Itu saja. Bila aku usha barang-barang dia, murah-murah belaka. Cehhh, memang lah kan :D



Dalam pada aku uruskan hal-hal aku di bandar tu, suka lah aku nak cakap pasal rakyat Kuantan nih. Sememangnya, Kuantan bagi aku dah macam KL *cehhhhhhh* agak sibuk, jammed tu kira dah sebati, nak tak nak kau kena hadapinya *sila menangis*. Pembangunan makin rancak, Bandar Indera Mahkota yang dulu penuh sawit pun dah membangun! Banyak taman perumahan, rakyat pun makin ramai. Bandar pun tiba-tiba jadi sempit *eh* hehe... Banyak dah pun kafe-kafe hipster, restoran mewah, tapi aku masih prefer Juara Char Kuey Teow, muahahaha... Antara salah satu sebab kenapa hakak suka sangat dengan Kuantan ni, ada pantai! Eleh, kecoh kecoh! Pantai je kot... Hei hei hei! Duduk area pantai timur best weh, sebab dapat makan seafood segarrrr weh, pehhhh meletop! Pergi je area Tanjung Lumpur, memang beratur panjang, sedap baq hang :D Banyak lah kelebihannya, saja tak nak tulis. 



Jadi, sesungguhnya aku berbangga masih menetap di Malaysia, yang penuh dengan kemajuan walaupun sekarang ni banyak senario yang agak mengelirukan diwar-warkan media sosial kita. InshaAllah, aku akan belajar di tempat orang tak sampai seminggu dah, mungkin banyak benda yang aku sendiri akan lihat, belajar dan ambil sebagai sebuah teladan untuk tamadun manusia yang akan datang. InshaAllah, amiinn :)