Posts

Showing posts from September, 2015

Minggu-minggu Pertama di Beijing

Image
Bismillahhirrahmanirrahim.






   Sudah bermula cuti untuk hari kebangsaan negara China selama seminggu, maka begitu banyaklah perancangan yang sangat pantas bermain di mindaku ini *ceh ayat*. Alhamdulillah, dah masuk hari ke-21 di Beijing dan dalam 21 hari ini banyak lah kenangannya. Bukan tak ada masa nak update blog cuma hal-hal berkaitan dengan internet ni yang membantutkan niat sis nak menulis.

   Saat pertama kali menjejakkan kaki di bumi Beijing ini, sis ingat lagi muka-muka seniors yang menyambut ketibaan kami ini dengan hasanah sekali. Sampai di Beijing dalam pukul 12 pagi macam tu dan mendarat dengan selamat alhamdulillah. Rasa teruja, giler kau tak teruja kan. Lagi-lagi minah kampung macam sis ni yang excited sangat naik kapal terbang.Esok dan lusanya ada orientasi di kedutaan Malaysia dan sesungguhnya sis pun berasa seronok. Ceh, erm, seronoklah kot orientasi :P





   Bukan setakat belajar tentang kehidupan di Beijing serta bahasanya, sis pun masih belajar untuk menjadi seorang chef…

Sepantas Kilat : Maybank

Image
Wowwww ! Majaz betul tajuk post kali ni cehhh... InshaAllah, Selasa minggu depan aku akan ke Beijing. Jadi, urusan bank pun aku kena bereskan minggu ni. Bank Simpanan Nasional tidak ada perbankan antarabangsa jadinya, aku harus buka akaun Maybank atau pun CIMB. I choose Maybank, ahahahak, why Maybank? Aku pun tak tau cehhh... 



Cerita hari ini, aku nak cerita sikitlah pasal urusan buka akaun baru. Mula-mula, aku ke Maybank di Jalan Beserah. Ambik nombor *of course* lepas tu, duduk, tak sampai seminit, nombor dipanggil. Orang-orang sebelum aku pun aku tengok macam cepat siap urusannya. Memang laju betul pekerja Maybank tu buat kerja, sup sap sup sap siap ! Haaaa... Jadi, tak sesak pun bank tu. Suka lah urusan macam ni *cehhhh*


Nak buat akaun Maybank, kena masuk RM 250, kau tau, aku transfer sendiri duit dalam CDM lepas tu, terus uruskan ATM Plus (perbankan antarabangsa) kat mesin ATM. Mudah kan? Pehhh, sekejap je, selesai ! 


Jadi, tercapailah matlamat aku untuk lihat urusan di bank sekejap…